Chinese muur

Chinese Muur

chinese muur D e Chinese muur wordt ‘’Muur van Li 10.000’’ genoemd. 1 Li is 500 meter, dus de muur is 5.000 kilometer. De muur is gemaakt van aarde en leem. Daarna zijn er stenen toegepast waar wachttorens van gemaakt zijn. Er werkten in die tijd 500.000 mensen aan deze muur. De Chinese muur werd gebouwd om mensen uit het noorden te verdrijven. De muur loop door verschillende provincies van China. Het is onduidelijk hoelang het heeft geduurd voordat de muur afgerond was. Maar toen de familie Tang aan de macht was ging het slechter met de muur. Toen er later de familie Ming aan de macht was ging het beter met de muur en werd er ook verder aangebouwd. De Muur werd goed bewaakt dit werd gedaan vanuit forten en uitkijktorens.

Geschiedenis

Het eerste stuk van de muur komt waarschijnlijk uit de zevende eeuw voor Christus. In de lente en herfst en strijdende staten was China verdeeld in verschillende rijken die defensieve barrières langs hun grenzen had gebouwd. Deze barrières waren opgetrokken met behulp van de arbeidsintensieve bouwtechniek waarbij aarde en leem samengeperst werden tot een massieve massa. De Muur had uiteindelijk tientallen poorten die gebruikt werden voor de handel met de steppenvolken. De meest oostelijke poort is Shanhaiguan aan de Golf van Bohai, de meest westelijke poort is Jiayuguan. Deze laatste poort werd veel gebruikt door reizigers op de zijderoute. Uiteindelijk redde de Grote Muur de Ming-dynastie niet en verloor het de militaire functie. Tegenwoordig is de Chinese muur een toerisme attractie waar mensen vaak gebruik van maken.

Heden

De Muur is op veel plaatsen beschadigd en zelfs afgebroken. Dat is ook de reden dat er op sommige stukken niet meer gelopen mag worden. De stenen zijn vaak voor andere doelen gebruikt of de muur is door erosie of oorlogsgeweld beschadigd. Toch zijn er nog grote delen over. De Muur begint of eindigt aan de zeezijde in de Golf van Bohai met het grote fort Shanhaiguan dat enkele jaren geleden herbouwd is. Dit fort heet de "Oude drakenkop" en is momenteel een, vooral voor Chinese toeristen, een plaats die vaak wordt bezocht. Het fort ligt iets ten noorden van de havenstad Qinhuangdoa. De Chinese Muur is in opgenomen in 1987 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst. In 2007 werd de Chinese muur ook tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen benoemd.

(on)zichtbaar vanuit de ruimte

Veel mensen denken te beweren dat de Chinese muur zichtbaar is vanuit de ruimte en nog wel vanaf de maan met het blote oog te kunnen zien. De Chinese muur is erg lang, maar hij is te smal om zichtbaar te zijn. De tweede mens op de maan vertelde tijdens een lezing op de TU Delft in 2007 dat de Chinese muur niet te zien is vanaf de Maan en dat zelfs de verschillende continenten amper uit elkaar te houden zijn.

De betekenis van de Chinese muur

De Chinese Muur werd door de Chinese heersers gezien als een grensverdeling. De Nomaden zagen de Chinese muur als een grote bedreiging. De Chinese muur werd dus op verschillende manieren bekeken. De Chinese Muur wordt onofficieel gezien als een nationaal symbool van China en daardoor wordt de Chinese muur ook vaak bezocht door zowel de Chinezen zelf en de toeristen.

Terug naar boven