Over China

Over China

over china D e mensen in China zijn over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Ze zullen je altijd proberen te helpen wanneer je de weg kwijt bent geraakt, huurcontract niet zelf kunt lezen of wanneer je iets online wilt gaan bestellen. Ze nemen je mee op pad en nodigen je uit voor het eten als teken dat ze gastvrij zijn. Wanneer je op vakantie in China bent en uit het westen komt word je vaak begroet en aangesproken omdat ze een gesprekje met je willen voeren. Wanneer je uit het westen komt en op vakantie bent in China ga je ook vaak meemaken dat ze je dingen gaan aanbieden tijdens je reis wanneer je bijvoorbeeld een wandeltocht gaat maken.

Goedkoop

In China zijn de kosten van het levensonderhoud erg goedkoop. Zelfs wanneer je maar €1000,- per maand verdient kun je nog steeds genoeg sparen om op een reis te kunnen. Wanneer je als bijvoorbeeld Engels leerkracht werkt betaal je vaak geen huur omdat de school het voor je regelt waardoor de kosten laag blijven. De kosten voor water, gas & elektriciteit zijn praktisch te verwaarlozen en een maaltijd heb je al voor €2,00. Als je een westers salaris verdien hoef je je al helemaal geen zorgen te maken want de waarde van de euro ligt veel hoger dan de yen (Chinees geld) Het is uiteraard afhankelijk van je uitgavenpatroon, maar je zou technisch gezien de helft van je salaris kunnen sparen.

Opvoeding

De Chinese opvoeding is meestal zeer streng en traditioneel. Zo krijgen kinderen die niet luisteren wel is een tik op de handen. Kinderen slaan is in de traditionele opvoeding heel normaal. Grootouders worden meestal de opvoeders van kinderen, omdat de ouders van de kinderen werken. Een veel voorkomend middel van opvoeden is herhaling. Kinderen worden de hele tijd herinnerd aan hun fouten, waardoor de kinderen sneller leren en niet meer dezelfde fout gaan maken. Ook moeten kinderen goed hun best doen op school. Ouders wilden graag dat hun kinderen een hoge positie in de maatschappij krijgen door een hoog beroep. De kinderen worden daardoor ook vaak onder druk gezet. Chinezen studeren ijverig om later aan de universiteit te kunnen afstuderen. De druk op de studenten is zo groot, dat als men faalt het tot een wanhoopsdaad zoals zelfmoord kan komen. Puberteit wordt door ouders als niet-bestaand beschouwd. Daarom houden de meeste traditionele Chinese ouders er geen rekening mee dat pubers driftbuien kunnen hebben en opstandig kunnen zijn.

Respect

Respect is erg belangrijk in de Chinese cultuur. Men wordt van kinds af aan geleerd om respect te hebben voor de ouderen, ouders, leraren en broers. Schelden is in het algemeen al verboden. Het schelden wordt door Chinezen als zeer respectloos beschouwd. De ouders zijn verantwoordelijk voor de kinderen dat ze de regels naleven. Chinezen hechten veel waarde aan schone ruimtes. Bushokjes die worden vernield, plaatsen en straten waar veel rommel ligt of muren die worden beklad met graffiti, vormen een verstoring van respect voor openbare ruimtes. De mensen die de verstoring hebben veroorzaakt worden beschouwd als mensen zonder respect.

Terug naar boven