Steden China

Shanghai

steden S hanghai heeft 22 miljoen inwoners. De stad is erg gegroeid door de handel. Omdat de handel de stad overgenomen heeft is het ook de favoriete handelsstad onder de Europeanen. Shanghai is de grootste stad van China en heeft sinds 2005 de status van nationale centrale stad. De stad is ook qua inwonersaantal de grootste gemeente ter wereld.

Beijing

Beijing B eijing is de hoofdstad van China en heeft 19 miljoen inwoners. De stad wordt gezien als een belangrijk centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. Maar ook is het een belangrijk punt voor vervoer. Er zijn vele wegen die de stad in en uit gaan. Na Shanghai is Beijing met een inwoneraantal van net geen 20 miljoen de grootste stad van de Volksrepubliek. De economische hoofdsteden van China zijn Shanghai en Hongkong. Beijing is een van de vier historische hoofdsteden van China.

Tianjin

tianjin T ianjin heeft 14 miljoen inwoners. De stad is eigenlijk een hele belangrijke havenplaats het ligt namelijk aan de Golf van Bohai. Tianjin is de grootste kuststad in het noorden van China. Naar bevolkingsaantal is Tianjin de vierde grootste stad na Beijing, Shanghai en Guangzhou. Tianjin is een centrum van spitstechnologie en financiƫn.

Guangzhou

guangzhou G uangzhou heeft 14 miljoen inwoners. Guangzhou wordt met ander namen ook Kanton genoemd. Guangzhou is samen met andere steden zoals, Shenzhen en Dongguan een groot administratief centrum. Guangzhou is sinds 2005 een van de vijf nationale centrale steden. Volgens de Wereldbank heeft deze plaats de positie van de grootste metropool ter wereld in 2015 overgenomen van Tokio. De stad is een belangrijke havenstad. Deze haven is sinds 2006 de op 4 na grootste van de wereld. De belangrijkste luchthavens van China is de Internationale luchthaven Guangzhou Baiyan.

Shenzhen

shenzhen S henzhen heeft 14 miljoen inwoners. Het is een van steden die het snelst is gegroeid. Daarnaast is het ook bekend door de Economische Zone. Het is een moderne stad dat grenst aan het Noorden van Hong Kong. Begin 20e eeuw tot in de jaren tachtig van de 20e eeuw emigreerde een groot deel van de bevolking naar Hongkong, Chinatown, Nederland en New york. Begin jaren zeventig van de 20e eeuw had Shenzhen 300.000 inwoners. De meerderheid was autochtoon en was afkomstig van Weitou of Hakka. Begin jaren tachtig begon de grote immigratie van mensen van andere gebieden naar Shenzhen. De authentieke dorpscultuur kreeg het hard te verduren. In Shenzhen wonen nu 360.000 mensen die behoren tot de Chinese minderheden.

Wuhan

wuhan W uhan heeft rond de 10 miljoen inwoners. Wuhan is een belangrijk middelpunt voor vele spoorwegen en wegen. Tevens ligt het ook in het centrale binnenlanden van China. Wuhan is de hoofdstad van de provincie Hubei. Wuhan bestaat uit de drie stadsdelen Wuchang, Hanyang en Hankou.

Terug naar boven