Chinese keuken

Geschiedenis en eten

Door de geschiedenis heen is de groeiende bevolking van China moeilijk te voeden geweest. Tegen 1000 na Christus bereikte de Chinese bevolking 100 miljoen (meer dan een derde van de Amerikaanse bevolking in 2000). De Chinezen moesten constant nieuwe gewoonten eten vanwege de schaarste aan voedsel. Vlees was schaars, dus werden gerechten gemaakt met kleine hoeveelheden vlees vermengd met rijst of noedels, die beide overvloediger waren. Groenten werden toegevoegd en roerbakken, de meest gebruikelijke manier van koken, werd een manier om brandstof te besparen door voedsel snel te koken. Regionale verschillen in keuken werden merkbaar in de jaren 1200 toen indringers uit. Het buurland Mongolië van China werd China binnengevlogen. Kookstijlen en gebruiken werden uitgewisseld tussen de twee landen. Terwijl mensen door China reizen, werden kookmethodes en voedingsmiddelen gedeeld tussen de verschillende regio’s in China.

chinese keuken

Het eten van de Chinezen

De Chinezen eten veel voedsel dat onbekend is voor Noord-Amerikanen. Haaienvinnen, zeewier, kikkers, slangen en zelfs honden- en kattenvlees worden gegeten. De Chinezen volgen echter de spirituele leer van het evenwicht aangeduid door yin (“cool”) en yang (“hot”). Deze filosofie moedigt de Chinezen aan om een balans te vinden in hun leven, ook in het voedsel dat ze eten. Tijdens het bereiden van maaltijden kunnen de Chinezen ernaar streven om de kleur, textuur of soorten voedsel die ze kiezen te eten in evenwicht te houden. Rijst is het voornaamste voedsel van China. Het Chinese woord voor rijst is “fan” wat ook “maaltijd” betekent. Rijst kan bij elke maaltijd worden geserveerd en wordt meerdere keren per dag gegeten. Scallions, taugé, kool en gemberwortel zijn andere traditionele voedingsmiddelen. Sojabonenwrongel, tofu genaamd, is een belangrijke eiwitbron voor de Chinezen. Hoewel de Chinezen over het algemeen niet veel vlees eten, zijn varkensvlees en kip het meest gegeten vlees. Groenten spelen ook een centrale rol in de Chinese keuken.

Chinees koken

Er zijn vier belangrijke regionale types van Chinees koken. De bereiding van de provincie Kanton in het zuiden wordt Kantonese keuken genoemd. Het beschikt over rijst en licht gekruide roerbakgerechten. Omdat veel Chinese immigranten naar Amerika uit deze regio kwamen, is dit het type Chinese keuken dat het meest bekend is in de Verenigde Staten. Typische Kantonese gerechten zijn wontonsoep, loempia’s en zoetzure varkensvlees.

Mandarijnse keuken

In de Mandarijnse keuken van de Chinese provincie Mandarin in het noorden van China worden gerechten geserveerd met tarwebloem, zoals noedels, dumplings en dunne pannenkoeken. Het bekendste gerecht uit deze regio is Pekingeend, een gerecht dat bestaat uit gebraden eend en reepjes knapperige eendenvel omhuld door dunne pannenkoeken. (Peking was de naam van Beijing, de hoofdstad van China, tot na de Culturele Revolutie van de late jaren 60. Dit traditionele recept is nog steeds bekend in de Verenigde Staten als “Pekingeend.”) Shanghai kookt, van de oostkust van China, benadrukt zeevruchten en sauzen met een sterke smaak. De keuken van de provincie Szechuan in het binnenland van China staat bekend om zijn warme en pittige gerechten, bereid met hete pepers, knoflook, uien en prei. Dit type koken werd populair in de Verenigde Staten in de jaren negentig.