De Chinese Muur

Als een kronkelende drakenstaart slingert de Chinese muur langs de noordgrens van China. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Grote Muur een indrukwekkend architectonisch wonder en wordt hij vaak geprezen als een van de grootste kunstmatige wonderen van de wereld. De Grote Muur van China’s geschiedenis strekt zich meer dan 2000 jaar terug, tot een tijd voordat China zelfs een verenigd land was. Maar de Grote Muur van China is niet echt een grote muur. “Het eerste wat opvalt” wat reisspecialist Stan Godwyn zei tegen Travel + Leisure, “is dat het eigenlijk een serie muren en vestingwerken zijn.” Ondanks het culturele en historische belang, was het niet tot 1987 dat de Grote Muur van China door UNESCO op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst.

Hoe werd de Grote Muur van China gebouwd?

Ondanks zijn naam is de Grote Muur eigenlijk een verzameling vestingwerken, waarvan sommige parallel aan elkaar lopen, terwijl andere cirkelvormige of zijmuren zijn. Er zijn zelfs delen van de Grote Muur die natuurlijke barrières zijn, zoals rivieren of hoge bergen. Honderden jaren voordat een officiële constructie op de Grote Muur begon, bouwden individuele Chinese staten versterkingen tegen elkaar, waarbij ze voornamelijk aarde, hout en stenen gebruikten. De bouw tijdens de Ming-dynastie maakte gebruik van bakstenen in plaats van gesneden stenen, die grotendeels in de fundering en gateways voorkomen. Qin Shi Huang had een werkkracht van bijna 300.000 soldaten. Honderdduizenden mannen stierven terwijl ze aan de muur werkten, wat inhield dat ze zware materialen op hun rug naar de top van de tralies moesten dragen. Veel van het werk aan de oudste delen van de Grote Muur werd met de hand gebouwd, hoewel ook primitieve technologie (wielkruiwagens, touwen, mand-en-katrol-systemen en paarden- of ossenkarren) werd gebruikt.

chinese muur

Wanneer werd de Chinese muur gebouwd?

Het is moeilijk om precies te zeggen wanneer de Grote Muur van China werd gebouwd, omdat zoveel dynastieën en heersers hebben bijgedragen aan de constructie ervan. Er wordt gedacht dat de eerste stukken van de muur al in 770 voor Christus werden gebouwd, hoewel het officiële werk pas op 221 voor Christus begon. Tijdens het bewind van keizer Qin Shi Huang. Het grootste deel van wat vandaag overblijft (dat stuk van 8800 km) is gebouwd tussen 1368 en 1644 tijdens de MIng-dynastie. Volgens de Travel China Guide droegen zo’n 20 staten en dynastieën bij aan de bouw van de Chinese Muur in de loop van vele millennia.

Waar is de grote muur van China?

De Grote Muur van China is gemakkelijk bereikbaar vanuit Beijing, hoewel de massieve structuur zich uitstrekt van Hushan, Liaoning in het oosten tot Jiayuguan, in het noordwesten van het land. Over het algemeen verdedigt de Chinese muur de meest noordelijke grens van het land. Een archeologisch onderzoek uit 2012 schatte dat de muur (rekening houdend met alle dynastieën die aan het bouwwerk hadden gewerkt) 15 provincies doorkruist en zich uitstrekt van Xinjiang, in het noordwesten, tot de grens van Korea in het oosten. Een behoorlijk stuk zou je zeggen.